Asbest har været anvendt frem til 1990 i en lang række byggematerialer, fx rør- og kedelisolering og forskellige pladematerialer. Asbest kan give asbestose og kræft i lunger og lungehinder. Personer, der ryger og samtidig er udsat for asbest, har en stærkt forøget risiko for at få lungekræft.

Det er forbudt at bruge asbest eller asbestholdigt materiale, men det er tilladt at nedrive, reparere og vedligeholde bygninger m.v., hvor der er brugt asbestholdigt materiale. Dog er højtryksspuling af asbestholdige materialer (bl.a. eternittage) forbudt. Man kan på visse betingelser få dispensation til brug af lukkede rensemaskiner med opsamling af vand.

Asbestholdige materialer, der er taget ned, afmonteret eller på anden måde rykket eller fjernet fra deres oprindelige placering, må ikke sættes op igen eller på anden måde genanvendes. Det gælder også, selvom materialerne er ubeskadigede.

Arbejde med asbestholdige materialer er særligt farligt arbejde. Det skal derfor fremgå af byggepladsens Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS), hvor der er asbest, og hvornår arbejdet med indgreb i de asbestholdige materialer foretages.

Ved arbejde med asbest og asbestholdige materialer opstår der støv, som indeholder fibre af form som fine nåle. Støvet kan ved de fastsatte grænseværdier ikke ses med det blotte øje.

Grundet asbestens struktur kan fibrene ved påvirkning hele tiden spaltes på langs og blive meget tynde. Ved indånding er der derfor fare for at de trænger ud i lungernes allerfineste forgreninger, hvor de kan aflejre sig.

Udsættelse for asbestfibre medfører risiko for udvikling af asbestose og forskellige former for lunge og mavetarmkræft. Asbest og tobaksrygning kan forstærke hinandens skadelige virkning og dermed øge risikoen for lungekræft.

Inden arbejde med asbest

  1. Registrering af asbestforekomster.
    Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 993 af 1. dec. 1986
  2. Udarbejdelse af arbejdsplan.
    Der udarbejdes en arbejdsplan som kort beskriver arbejdssted, tidspunkt
    for arbejdets udførelse, opgavens omfang, sikkerhedsforanstaltninger, anvendte metoder ved nedrivning og rengøring. Arbejdsplanen kan samtidig
    være resultat af den særlige APV der skal gennemføres for asbestarbejde.
  3. Projektgennemgang med bygherre eller dennes repræsentant.
    Arbejdsplanen forelægges bygherren eller dennes repræsentant.
    Det sikres, at der er overensstemmelse mellem arbejdsplan, kundens krav
    og udbudsmaterialets specifikationer.
    Adgangsforhold og udenomsfaciliteter fremvises for asbestentreprenøren
    og det aftales, hvorledes sanitører og personale skal færdes på bygherrens
    ejendom.
    Det aftales hvor affaldscontainer og miljøvogn kan placeres, samt hvor der
    er tilslutningsmuligheder for strøm og vand.
  4. Anmeldelse til Arbejdstilsyn.
    Anmeldelse med arbejdsplanen fremsendes til Arbejdstilsynet. Medlemmer
    af Dansk Asbestforeningen fremsender endvidere anmeldelsen til foreningens uvildige kontrolordning. Anmeldelsen skal indeholde de krav der er angivet i asbest bekendtgørelsen bilag 2. Skema til anmeldelse kan hentes
    på Dansk Asbestforenings hjemmeside, www.asbest.dk.
  5. Anmeldelse til det stedlige kommunale miljøkontor.
    Der fremsendes en anmeldelse til det stedlige kommunale miljøkontor med
    anmodning om tilladelse til at deponere asbestaffaldet på specialdepot
    afhængig af affaldstype Anmeldelsen skal indeholde oplysninger om affaldsmængde og -type, samt hvorledes dette emballeres.
  6. Sikkerhedsfolk og bygningsbrugere orienteres.
    Entreprenøren tilbyder at orientere lokale sikkerhedsfolk og bygningsbrugere om opgavens omfang og om hvorledes den sikkerhedsmæssigt
    gennemføres.
  7. Projektgennemgang med asbestsanitører.
    Entreprenøren gennemgår arbejdsplanen og de lokale aftaler med sine
    medarbejdere, og der orienteres om hvorledes ikke-nagelfast inventar i arbejdsområdet skal behandles.

Forundersøgelse for asbest

Før et nedrivnings-, renoverings- eller vedligeholdelsesprojekt påbegyndes skal bygherren sørge for, at der er udført forundersøgelser for asbest. Det gælder, når der forventes mindst to virksomheder samtidig på arbejdsopgaven. Resultatet af forundersøgelserne skal danne grundlag for udarbejdelse af Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS). Det er for alle aktører vigtigt at være opmærksom på, om der er udført forundersøgelser.

Bygherren har pligt til at oplyse om kendt viden om asbest i bygningen. Ved mindre serviceopgaver, fx reparation, vedligehold og installation i private boliger er det vigtigt som udførende håndværker at spørge bygherren, som ofte er bygningsejeren, om bygningens alder, evt. renoveringer og viden om asbestforekomster. Desuden at være opmærksom på, hvad der kan være tegn på asbest, så man kan tage de nødvendige forholdsregler. Ved mindre serviceopgaver er det arbejdsgiveren for de ansatte, der skal udføre opgaven, som skal registrere, hvor der er anvendt asbest eller asbestholdigt materiale på de dele af arbejdspladsen, hvor opgaverne gennemføres.

Ved mindste mistanke om asbest i bygninger og konstruktioner før 1990, skal arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres efter asbest­reglerne. Kun hvis nærmere undersøgelser kan afkræfte mistanken om asbestfibre, er arbejdet ikke længere omfattet af asbestreglerne. Læs mere om forundersøgelser i asbest-huset.dk.

Anmeldelse til Arbejdstilsynet

River man asbestholdigt materiale ned indvendigt i bygninger m.v., skal man anmelde det til Arbejdstilsynet. Det samme gælder arbejde, som vurderes ikke kun at indebære kortvarige og lave udsættelser for asbest, fx nedrivning af asbestholdige skiferplader på tag, som ikke kan nedtages hele.

Lovpligtig uddannelse og særlig instruktion

Personer, som arbejder med indvendig nedrivning, skal have bevis på at have gennemført den lovpligtige uddannelse. Ved andet arbejde med risiko for kontakt med asbeststøv, herunder rengøring, skal de ansatte gennemgå et særligt oplærings- og instruktionsforløb. Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at de ansatte har gennemgået et særligt oplærings- og instruktionsforløb.

Protokol

Arbejdsgiveren skal føre en protokol over ansatte, der i forbindelse med arbejdet har været udsat for asbest. Protokollen skal indeholde oplysninger med angivelse af arten og varigheden af arbejdet samt den asbestpåvirkning, der har fundet sted. Protokollen skal opbevares i mindst 40 år efter, at asbestpåvirkningen er ophørt. Ved virksomhedsophør skal protokollen sendes til Arbejdstilsynet.

I asbest-huset.dk kan man se, hvordan en protokol kan se ud.

Planlægning og forberedelse

Den almindelige arbejdspladsvurdering (APV) skal suppleres med en kemisk risikovurdering, der beskriver, hvordan de særlige asbestregler kan overholdes. Ved nedrivning af asbest kan den kemiske risikovurdering være en del af den arbejdsplan, som arbejdsgiveren skal udarbejde ved denne type arbejde.

Arbejdsplanen skal udarbejdes, uanset om nedrivningsarbejdet er støvende eller ej, og skal i detaljer beskrive, hvordan man håndterer asbest og asbestholdige materialer sikkert og forsvarligt. Herunder om brug af nødvendige støvsvage arbejdsmetoder, ventilation, personlige værnemidler og bortskaffelse af affald. Hvis en bygning nedrives, skal asbestholdigt materiale fjernes inden nedrivningen.

Kilde: https://bfa-ba.dk/asbest/